Implantologie
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak geplaatst wordt en in het bot vastgroeit. Implantaten zijn gemaakt van titanium en worden door het lichaam en omringend bot zeer goed verdragen. Implantaten kunnen er uitzien als schroeven of als holle cilinders. Implantaten zijn klein, hebben een doorsnede van 3,5 tot 4,1 mm en een lengte van 8 tot 16mm; ongeveer net zo groot als een natuurlijke tandwortel. Het plaatsen van één of meerdere implantaten heet implantatie.
Wanneer het bot voldoende aan de kunstwortel is vastgegroeid, kan het implantaat dienen als basis voor een kroon of dienen als steun voor een gebitsprothese. Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak geplaatst wordt en in het bot vastgroeit. Wanneer het bot voldoende aan de kunstwortel is vastgegroeid, kan het implantaat dienen als basis voor een kroon, of dienen als steun voor een gebitsprothese.
Titanium
Onder de zogenaamde weefselvriendelijke metalen is titanium één van de beste stoffen voor het vervaardigen van implantaten. Daarom komt het gebruik hiervan in de moderne geneeskunde zeer regelmatig voor (bijvoorbeeld bij botbreukplaten, kunstgewrichten en pacemakers). Titanium wordt door het menselijke lichaam volledig geaccepteerd; dat wil zeggen dat er geen afweerreactie van het lichaam optreedt.
Implantatie in de tandheelkunde
Sinds mensenheugenis heeft de tandheelkunde getracht verloren gegane tanden zo natuurlijk mogelijk te vervangen. Herstel van het uiterlijk, functieherstel zoals het kauwen, spreken en lachen, moeten het uiteindelijke resultaat vormen. De natuur heeft een perfect kauwsysteem ontwikkeld dat nooit volledig door kunstmiddelen vervangen kan worden. Het plaatsen van kunstwortels (implantaten) in de kaak als pijler voor tandvervanging komt het dichtst in de buurt van de natuurlijke tandwortel. Het aanbrengen van implantaten gebeurt over het algemeen onder plaatselijke verdoving.
(C) implantologie.nl